Постови

Приказују се постови за април, 2015

CIMET KOLAČ SA VIŠNJAMA

Слика
Za koru:
2 čaše od jogurta šećera
2 čaše od jogurta mleka
3 čaše od jogurta brašna
1 kašičica cimeta
1 kašičica sode bikarbona
4 kašike džema (bilo kojeg)
500g.višanja
Fil:
250ml.vode
150g.šećera
1puding od vanile
50g.čokolade
200g.višanja

Za preliv kolača:
100g.čokolade
2kašike ulja

Priprema:
1.Sastaviti prvo sve praškasto pa dodati džem i mleko.
Sve zajedno dodro izjednačiti.
2.Sipati testo u tepsiju pa po testu poredjati višnje(500g).
Peći na 180.C oko 20-25min.
Dok se testo peče sastaviti fil:
3.Prokuvati 250ml.vode dodati 200g višanja i 150g šećera.Kuvati 15min.a zatim dodati razmućen sa 4kašika vode puding od vanile.
4.Kada se fil zgusne dodati i 50g margarina sve dobro izjednačiti pa preliti preko pečene kore.
5.Zatim istopiti i čokoladu sa uljem i preliti kolač.
Dekorisati po želji.

KAPUĆINO TOČAK TORTA

Слика
Kora:
1žumance
6belanaca
5kašika šećera
2kašike kakaa
3kašike brašna
1/2praška za pecivo
1kašika tople vode
1kašika ulja

Fil:
5žumanaca
5kašika šećera
150ml.mleka
3kašike gustina
2kesice kapućina(ukus vanila)
150g.margarina ili putera
100g.šećera u prahu
                +
2kesice šlag kreme
                                 Umutiti belanca sa šećerom pa dodati žumance mutiti još malo a zatim u drugoj posudi sastaviti sve praškasto(kakao,brašno,pecivo)pa dodavati polako umućenoj masi i mešati ručno.Zatim dodati i ulje i vodu ...dobijenu masu izliti u pleh gde je stavljen papir za pečenje.(vel.pleha 36x36) peći na 180.C oko 10-15min.
Ispećenu koru podeliti na jednake lente-trake(koliko želite da vam bude visoka torta ja sam sekla u četri trake).
Priprema fila:
Na vatru staviti 100ml.mleka da provri-u drugom sudu sastaviti šećer,gustin,kapućino i žumanca preliti ih sa ostavljenim 50ml.mleka pa sve zajedno sipati u mlazu u provrelo mleko.Kada se fil skuvao ohladiti ga pa ga sastaviti sa umućenim margarinom ili …

DOMAĆA PITA SA BLITVOM(spanaćem)

Слика
Kore: 600-700g.brašna
150ml.mleka
150ml.vode
1/2kockice kvasca
2jaja
3kašike ulja
1kašičica soli
1kašičica šećera
Fil: 500g.blitve
1jaje
300g.sira
so

Za premazivanje kora:
100g.margarina

Priprema;
Zamesiti testo od datog materijala i odmah odvojiti 
 12malih loptica.
Svaku lopticu razviti na veličinu malog tanjirića 
premazivati sa topljenim margarinom.

Ređati šest kolačića pa zatim razviti što tanju koru i premazati je sa filom od blitve prebaciti jednu stranu kore pa drugu stranu.pa treću donju koru prebaciti pa gornju četvrtu koru (da dobijemo kocku).
Tako uraditi i sa drugom korom(sa šest kolačića).  Formirane kocke od testa(dve k

BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA

Слика
500g.višanja
4kašika mlevenog keksa
2-3kašika šećera

Kora:
4jaja
1dl.mleka
1/2kesice praška za pecivo
1dl.ulja
12kašika brašna
6kašika šećera
1kašika pudinga od vanile(puding u prahu).

U plehu staviti papir za pečenje poredjati višnje posuti šećerom i keksom preko višanja staviti umućenu koru.
Umutiti dobro jaja sa šećerom dodati ulje,mleko,brašno pomešano sa pecivom i puding u prahu...sve dobro sastaviti i peći sve zajedno....
Peći na 180.C 25-30min.
Pečen kolač izvrnuti na tacnu za tortu tako da sada višnje budu gore a pečena kora dole...
Kolač premazati sa umućenim šlagom.....

ŠNICLE U SOSU OD SPANAĆA I PAVLAKE

Слика
500g.šnicle(bilo pileće ili svinjske)
2glavice crnog luka
1česna belog luka
1manja šargarepa
100ml.pavlake za kuvanje
začin(po ukusu)
biber(malo)
1dl.vode
1dl.belog vina
500g.spanaća
1/2dl.maslinovog ulja
                      Šnicle dobro izlupati čekićem za meso -začiniti ih i valjati u integralno brašno.
Pržiti šnicle na ulju samo da pobele s jedne i sa druge strane (10min).
Izvaditi šnicle iz ulja.U ulju zatim staviti iseckan sitno crni luk i beli.I dodati 1manju izrendanu šargarepu.Preko izdinstanog luka poredjati propržene šnicle naliti sa 1dl vode i 1dl.belog vina.Poklopiti i dinstati na tihoj vatri -za pileće šnicle 30min.a za svinjske šnicle 45min.
Pred kraj dodati iseckan spanać dinstati 5min.pa preliti sa pavlakom.
Servirati ili sa obarenim pirinčem ili sa krompir pireom...

Ovako pripremljene šnicle su veoma sočne i veoma lepog ukusa i preporučujem ih od srca ;) <3 comment-3--="">

POSNA OBLANDA SA KEKSOM

Слика
300g.šećera
1dl.vode
150g.putera ili margarina
1vanilin šećer
100g.čokolade(posne)
150g-200g.mlevenog keksa(ili oraha)
2lista male oblande
150g.petit beurre(postan)

Šećer sa vodom špinovati 10min.Zatim dodati puter ili margarin,čokoladu i mleveni keks.Staviti prvo manje keksa 150g.pa ako je potrebno dodati još-ako je masa redja staviti još 50g.
Mazati odmah oblandu.Namazati koru pa odozgo poredjati keks koji se potapa u neki sok,pa opet fil i odozgo kora.
Pritisnuti sa nečim teškim i ohladiti.
Seći kada se oblanda ohladi.....

PUNJENA JAJA

Слика
Nekoliko jaja(ja sam uzela četri jaja)
Iseći svako jaje na pola izvaditi sredinu(žumanac)
U tanjiru pomešati izvadjena žumanca dodati 
2kašike kisele pavlake
2kašike mrvljenog sira(ili nekog drugog)
1kašika majoneza
1kašičica senfa
soli po ukusu
biber po ukusu
Puniti jaja i dekorisati po želji


MAK KOCKE

Слика
KORA .
3jaja
150g.šećera
8kašika ulja
8kašika tople vode
150g.brašna
2kašike mlevenog maka
1/2peciva.
FIL .
800ml.mleka
2pudinga (slatka pavlaka)
100g.bele čokolade
100g.margarina ili putera 
5kašika šećera
+++++++
150g.keksa (petit-beurre)
                                       Ispeći koru od datog materijala pa je podeliti na pola.dim.pleha-35x35
Skuvati puding, u vreo puding dodati belu čokoladu  i margarin.... Prohladiti fil pa ga izmiksati mikserom da bude penast.
Filovati;kora-fil-keks(topljen u neki sok),pa fil-kora-fil...odozgo čokolada....


MAK KOCKE

VASKRŠNJA JAJA

Слика
Našarana jaja  boja za jaja krpa za brisanje jaja malo ulja za sjaj jajima                                    Našarana jaja staviti u vodu u kojoj smo dodali malo soli,sirćeta i željenu boju....Kuvati 15min a zatim vaditi kašikom obojena jaja i premazivati ih uljem koje smo stavili na krpu. (ja sam koristila Divu-boju za tekstil...stavila sam jednu kesicu boje,1kašičicu soli,1/2kašičice sirćeta 1l.vode-sve prokuvati pa prohladiti u prohladjeno stavljati našarana jaja i kuvati na tihoj vatri 15-20min.)


JAJA ŠARANA VOSKOM

Слика
Jaja šarana voskom
Ja sam ova jaja šarala sa šaralicom koja je ručno napravljena,umače se u vosak(čist pčelinji) pa na vatru(upaljena sveća) pa se šara jaje.
Šaram sveža jaja pa ih onda farbam.
Slikala sam kako ja šaram jaja malo truda i jaja su fantastično našarana....
Slede i ofarbana jaja....

KARAMEL PRALINE

Слика
200g.crne čokolade
100g.bele čokolade
6kašika ulja(4kašike za crnu čokoladu,2kašike za belu čokoladu).
FIL:
5kašika šećera
2kašike vode
100g.kokosa ili keksa
50g.margarina
                       Karamelisati šećer na tihoj vatri(da bude zlatno žuta boja)
dodati vodu i margarin,sve zajedno kuvati na tihoj vatri da se šećer istopi neprestano mešati.Dodati kokos ili keks.....ostaviti da se ohladi.
Dok se fil hladi istopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri ili na pari neprestano mešajući.
Sipati čokoladu u kalupe za praline po pola kašičice-hladiti u frižideru.
Na stegnutu čokoladu stavljati fil(koji smo pravili u male kuglice)a preko tih kuglica ostatak čokolade-vratiti u frižider da se sve zajedno stegne...
Ovo isto uraditi i sa belom čokoladom.... Od ove količine izadje oko 50pralina....
KARAMEL PRALINE

ŠNICLE SA POVRĆEM

Слика
500g.šnicle(svinjske,teleće ili pileće)
300g.graška
2veća krompira
1glavica crnog luka
1česna belog luka
1veća šargarepa
1dl.belog vina
1dl.vode.
PRILOG:
250g.obarenog pirinča
                                 Šnicle iseći pa začiniti -svaku šniclu valjati u brašno(može belo može crno)pa propržiti na malo ulja sjedne pa sa druge strane...naliti sa 1dl.belog vina i sa 1dl.vode.poklopiti i ostaviti na tihoj vatri da se krčka oko 1h.(ako su u pitanju pileče šnicle dinstanje je mnogo kraće oko 30min.)
U drugoj šerpi izdinstati sitno isečen crni i beli luk...posoliti da bi luk omekšao zatim dodati i iseckanu šargarepu i oprani grašak.Kuvati 30min.
15minuta pred kraj kuvanja dodati i iseckani krompir.
Zatim napraviti zapršku -na malo ulja propržiti 1-2kašičice brašna ,dodati i 1kašičicu aleve paprike i preliti preko skuvanog graška.
Promešati i dokuvati još 5min.
Obariti pirinač i dekorisati po želji....
Na ovaj način pripremljene šnicle su veoma mekane i softane....ŠNICLE SA POVRĆEM



TORTA SA VIŠNJAMA I KREMOM

Слика
300g.keksa petit ber                              
1kutija piškota                                             
300g.višanja                                                
500ml.mleka                                                                                                                         
150g margarina                                              
2pudinga od banane                                    
6kašika šećera                                            
150ml.slatke pavlake                                    
Poredjati na tacnu keks natopljen u neki sok preko keksa staviti polovinu fila.preko fila poredjati višnje pa ih posuti sa dve-tri kašike keksa(da upiju sok od višanja)staviti pola umućene slatke pavlake.
Preko pavlake poredjati piškote natopljene u neki sok -preko piškota staviti drugu polovinu fila a odozgo premazati slatkom pavlakom...

ZA KREM:
Staviti mleko da provri (uzeti od mleka 5kašika za puding))
Promešati puding sa mlekom -dodati šećer pa sve zajedno skuvat…